Achtergrond van de projecten




De streek waar het project wordt uitgevoerd is het Turkana district dat ligt in het noorden van Kenia. Het is er heet, droog, winderig en stoffig.
De Turkana's, zoals de stam heet die dit gebied bevolkt, leven er als nomaden. Zij trekken rond met hun vee zoals kamelen, geiten en schapen.
Lodwar is een stad met ongeveer 40.000 inwoners, waar veel mensen naar toe trekken. In het gebied zijn de wegen slecht en men is voor voedsel afhankelijk van transporten uit andere delen van het land.
De naam Ewoi komt van een boom die men in heel Turkana kan vinden. Ook bij grote droogte kan deze boom overleven.
Bij droogte krullen de blaadjes op en na een bui regen zie je de boom weer groen worden.
Als een paraplu zorgen deze bomen voor beschutting voor mens en dier in dit semi woestijn gebied.

Onder deze boom ontmoeten de mensen elkaar, vergaderingen worden onder deze bomen gehouden, schuilen voor de zon op het heetst van de dag en de bessen dienen als voedsel.
Ook andere delen van de boom worden gebruikt o.a. voor medicijnen.
Deze boom noemt men de Ewoi boom.
De boom biedt een veilige haven.

Aan deze boom is de naam van Stichting Ewoi ontleend. Een plek waar mensen gehoord worden en waar hulp geboden wordt.


De vooruitgang die er geboekt is (en dan gaat het om ziekenhuizen, scholen en andere basale voorzieningen) is vooral tot stand gebracht door de missie.



Beschrijving van het Turkana district

Turkana is het grootste district in Kenia en omvat het gebied van het noordwesten tot het westen van het Turkana meer. De totale oppervlakte is 77.000 km2. In het noorden en westen grenst het aan Ethiopië, Soedan en Oeganda. Bij de volkstelling in 1999 telde de bevolking van Turkana 447.000 inwoners waarvan 70% als nomaden leven.



Het grootste deel van het gebied bestaat uit woestijn en half woestijn met weinig regenval. Door de hitte, het zand en de rotsachtige bodem is het een moeilijk bewoonbaar gebied en is het leven is erg zwaar voor de bewoners.
De infrastructuur is erg slecht. Wegen zijn moeilijk begaanbaar en vooral bij regen is er geen doorkomen aan. Door de slechte omstandigheden is er veel armoede.
Lodwar is de hoofdstad van het district, er wonen ongeveer 40.000 mensen.



Wat voor mensen wonen in het Turkana district?

Het gebied wordt bevolkt door de Turkana's, een van de laatste nomadenvolken van Afrika. De vrouwen bouwen hutten van palmbladeren en gebruiken deze ook om gebruiksvoorwerpen van te maken. Zij verkopen hun producten op de markt van Lodwar. Het land is te ver afgelegen en te droog om aantrekkelijk te zijn voor buitenstaanders. Het leven is erg zwaar en mensen moeten overleven met hun kuddes schapen of kamelen.



Landbouw en industrie

Aan beide zijden van de rivier de Turkwell probeert men maïs en gierst te verbouwen.
De oogst is meestal mager omdat de grond zilt is, er weinig regen valt en er weinig of geen kunstmest voorhanden is.
Er is een handelsroute vanaf het zuiden (Kitale) naar Soedan in het noorden voornamelijk om voedsel en goederen naar Soedan te vervoeren.



Industrie

Er is geen zware industrie. Wel zijn er wat houtbewerkers en andere handwerklieden maar de meesten komen niet uit Turkana zelf, maar uit andere delen van Kenia. Het gebied krijgt weinig ondersteuning van de centrale regering. Door de droogte en algehele armoede is er migratie op gang gekomen naar de steden, met name Lodwar.

In 2012 is er olie gevonden in Turkana. Buitenlandse bedrijven zijn met pompen begonnen.
Het is maar de vraag in hoeverre de plaatselijke bevolking hier profijt van heeft.

Midden 2013 is er onder Turkana een immens groot zoetwatermeer gevonden. Men is nog met onderzoek bezig.



Home