Terug



Nieuwsbrief 39 - juli 2009

Lodwar Kenya


Beste allemaal,

Rond half mei zijn we weer in Lodwar aan de slag gegaan na van een mooie "paasvakantie" in Nederland te hebben genoten. De wisseling van de seizoenen is een groot goed. Eind maart kwamen we aan in de kou en regen en toen we weer vertrokken bloeide de gouden regen in onze tuin. Je wordt je weer extra bewust hoe mooi de lente is als je weer een langere tijd in de droogte en hitte verblijft.

Terug in Lodwar was de situatie gespannen.
Naar aanleiding van een steekpartij was er een opstand uitgebroken, die gepaard ging met gevechten en vernielingen. Dit duurde een paar dagen. Na een vergaderingen met de plaatselijke bevolking, politie en overheid werd het weer rustiger, maar de spanning bleef.
Het Ewoi kantoor hebben we enkele dagen moeten sluiten, omdat het in een onveilige omgeving ligt. Hier over later meer in deze brief. Het internaat had er geen last van, omdat dit buiten de stadskern ligt. De projecten verlopen naar wens gezien de omstandigheden.
In het land is nog steeds politieke onrust en het tekort aan voedsel blijft, terwijl de prijzen maar blijven stijgen.
Het is moeilijk voor de mensen om te overleven.
Voor de projecten hebben voldoende voedsel ingekocht en als er meer nodig is om de hongerige ouderen te voeden kan er door de staf voedsel gekocht worden tijdens onze afwezigheid. De dove kinderen gaan naar huis voor de vakantie.
Dit alles kunnen we doen dankzij de regelmatige donaties die we, mede van onze nieuwsbrieflezers, ontvangen.

Daarvoor heel hartelijk bedankt.

Nieuw kantoor Ewoi.

Het huidige gebouw van waaruit de activiteiten van het ouderenprogramma worden gecoördineerd is centraal in de stad gelegen, grenzend aan de plaatselijke lokale markt.
In 2002 hebben we dit gebouw(tje) gehuurd van de parochie en qua ruimte heeft het steeds prima voldaan. Niet te groot, maar omdat de activiteiten van het programma zich voornamelijk in het veld afspelen was de ruimte voldoende. De laatste tijd wordt deze plek steeds minder geschikt. De markt breidt zich uit en we zijn nu ingesloten in het marktgedeelte.
Vanwege de verkoop op de markt van lokaal gestookte alcohol wordt het gebied steeds onrustiger.
Veel dronken mensen passeren vaak erg luidruchtig en ruziënd. Het is al een paar keer gebeurd dat een dronkaard ons kantoor inliep en het moeilijk was hem te verwijderen. Een keer werden we zo lastig gevallen dat we politie hebben moeten waarschuwen. De man werd ingerekend.
Een ander probleem is dat, als er brand uit zou breken, er maar een smalle weg vluchtweg is.
In overleg met de bisschop en het bestuur is besloten een nieuw kantoor te bouwen op een veiliger plek.
Maken van stenen. Het programma heeft van het diocese een stukje grond gekregen in de buurt van de missie gebouwen. Daar is het veel veiliger en toch goed bereikbaar voor de ouderen.
Het kantoor moet een efficiënt gebouw worden, met weinig luxe en materialen die bestand zijn tegen de weersomstandigheden Een aannemer is gevraagd een offerte te maken. Er moet met veel zaken rekening worden gehouden, vooral met de toekomstige watervoorziening.
Ook moet er een extra sterke fundering komen omdat het nieuwe gebouw vlak langs de air strip komt te liggen en trillingen van landende en opstijgende vliegtuigen gemakkelijk scheuren kunnen veroorzaken. Dit kost veel extra geld.
Aanvoer  water tbv nieuwbouw Ewoi. We hebben enkele instanties aangeschreven, waarvan we hopen dat ze ons helpen het nieuwe gebouw tot stand te brengen. Een nieuwe uitdaging, maar een die noodzakelijk is om voor medewerkers en cliënten een veilige omgeving te creëren.
Achteraf blijkt het een goede beslissing te zijn geweest gezien de ongeregeldheden die later hebben plaats gevonden.
De kosten voor het nieuwe gebouw zullen ongeveer 30.000,-- Euro gaan bedragen.

Op 1 juli jl. is de aannemer met de bouw begonnen.
Het stenen maken is in volle gang en materialen worden aangevoerd. De stenen worden ter plaatse gemaakt van een mengsel van zand, cement en water. Deze worden in de zon gelegd om te drogen, maar moeten wel twee keer per dag nat gemaakt worden, anders gaan ze barsten. Omdat er niet voldoende water via de waterleiding komt heeft de aannemer een watertank geplaatst. Hiervoor komt dagelijks een tank wagen die water aanvoert. De bouwers werken hard en zijn blij dat ze werk hebben en daardoor geld verdienen.

Plattegrond van het nieuwe gebouw.

Een verrassing.

Kospir het jongetje over wie we schreven in nieuwsbrief 37 heeft een broertje gekregen en dat ging nogal op een wonderbaarlijke manier.
De moeder kwam met Kospir naar ons kantoor om de aangepaste schoenen voor Kospir op te halen. Het bleek dat zij, ondanks dat ze hoog zwanger was, toch met een lorrie naar Lodwar was gereisd.

De schoenen werden gepast en Ankunyuk kon een dutje doen, de moeder bleef op de Ewoi compound tot het wat minder warm was.
Dan zou ze naar het huis van haar familie lopen, ongeveer 3 km, waar ze zou overnachten. De volgende dag zou ze dan met een lorrie naar haar dorp reizen. Maar 's avonds werd de baby geboren. Ze was alleen en moest dus alles zelf doen, want het familielid verdween en heeft ze niet meer terug gezien. De hele nacht was ze alleen met de baby. Zo vond haar schoonvader haar de volgende ochtend bij toeval.
Hij kwam rond de middag naar ons kantoor om te vragen of wij zijn schoondochter naar huis konden brengen. Ongeveer een uur rijden. Het was noodzakelijk dat ze naar huis ging want er moesten volgens de cultuur rituelen worden uitgevoerd voordat het kind borstvoeding kon krijgen. Dit houdt o.a. in dat de naam voor het kind wordt gekozen in het bijzijn van de familie en dat de placenta thuis in het veeverblijf van de geiten wordt begraven. Daarna mag de baby pas borstvoeding krijgen. Wij maakten ons zorgen, want het was erg warm en de baby zou uitdrogen als het geen vocht zou krijgen.

Samen met twee medewerksters, besloten we haar naar huis te brengen. Moeder en zoon en Catharine op de laadbak van de pick-up en Ann met de baby voorin. De bagage bestond uit een zak met wat kleding en een plastic zak met wat voedsel, tenminste dat dachten wij. Al hobbelend en hotsend over de slechte weg kwamen we na een uur op de plaats van bestemming aan. Akunyuk, de kraamvrouw, was van plan wat te rusten en dan in de nacht als het wat koeler was, haar reis van enkele uren te voet voort te zetten naar de plek waar haar man en vader van het kind verbleef.

In de auto heeft Ann de baby gekookt water gegeven, zodat het in ieder geval vocht binnen kreeg. Na een foto te hebben gemaakt reden we weg. We waren bij de grote weg toen we geschreeuw hoorden en mensen kwamen aanhollen. Wat bleek, de plastic zak met "voedsel" lag nog op de auto en het was geen voedsel, maar het was de placenta die begraven moest worden in het veeverblijf.
De kraamvrouw bleef bijna in haar lachbui. Het was een komisch slot van een enerverende middag. En nu maar hopen dat de geit die ons beloofd is, ook wordt gebracht.

Cursussen voor de medewerkers.

In het Ewoi programma en in het internaat voor dove kinderen krijgen de medewerkers, als zij goed werken, volop gelegenheid om zich verder te ontwikkelen door middel van cursussen. We geven de voorkeur aan schriftelijke cursussen vanuit Nairobi. Voor regelmatige terugkom dagen moeten ze helaas wel ver reizen.
Agnes en Mary hebben beide een 2 jarige cursus management gevolgd. Anastacia is bezig met een cursus sociaal werk en gezondheidsvoorlichting en Catharine en Agnes volgden een cursus op het gebied van het geven van workshops.

Aan het eind van dit jaar gaan drie medewerkster naar Nairobi voor een cursus "omgang met zieken en gehandicapten.
Ook in het internaat wordt van alles gedaan om scholing te bevorderen. Steeds zijn er wel mensen met een cursus bezig zoals maatschappelijk werk en omgang / ontwikkeling met jonge kinderen.
Deze manier van studeren gaat hier heel goed, vooral ook omdat de praktijk stage in het project gedaan mag worden. Hierover zijn afspraken gemaakt met de opleiding. De kosten, zoals cursusgeld, verblijf- en reiskosten worden door ons betaald. Dit vinden we een waardevolle aanvulling op de salarissen, die, zeker vergeleken met de grote hulporganisaties die hier in Turkana werkzaam zijn, niet zo hoog zijn. Daarnaast worden er steeds cursussen georganiseerd door het diocese en/of andere instanties. Dus er zijn voldoende mogelijkheden voor medewerkers om zich te scholen en die kans geven wij hun graag, want het is voor de toekomst van deze jonge vrouwen een goede investering.

Cursus gebarentaal voor ouders van St Luke's Home for the deaf. (internaat).

Een van de doelstellingen van het internaat voor dove kinderen is dat de ouders en de gemeenschap meer begrip krijgen voor doven en andere soort gehandicapten.
Hierin is een volgende stap gezet. In mei is er een cursus gebarentaal voor ouders georganiseerd. Uit een groot aantal geïnteresseerde ouders zijn er 15 gekozen die een week lang samen de gebarentaal hebben geoefend.

Twee medewerkers van het internaat hebben deze cursus verzorgd. Ook voor hen was het de eerste keer dat zij een cursus op dit gebied verzorgden. Voor de middag werd theorie geven en in de namiddag werd het geleerde in praktijk gebracht met medewerking van een groep dove kinderen.

De laatste dag werd feestelijk afgesloten met een toneelstukje in gebarentaal door de ouders. Hierin kwamen de onderwerpen aan bod die men "besproken" had, zoals: ziekte, voeding, kleding, hygiëne in en om het huis.
Ze waren blij met het certificaat van deelname dat zij uit handen van de onderwijs inspecteur van het diocese ontvingen.


De ouders waren heel enthousiast over de cursus en waren er van overtuigd dat hetgeen zij geleerd hadden, de communicatie met hun dove kind zeker ten goede zal komen.

Door deze positieve ervaringen zal de cursus een vast onderdeel worden van de activiteiten van het internaat.
De volgende cursus is gepland in de week van 12 -17 oktober a.s.

Auto voor het internaat.

In het internaat werd tot heden gebruik gemaakt van de auto van ondergetekende, een pick-up die eigenlijk alleen geschikt is voor het vervoer van goederen zoals voedsel, bouwmaterialen enz. Ook wettelijk voldoet deze auto niet aan de eisen voor personenvervoer, omdat deze voor vervoer van kinderen geen enkele bescherming biedt. Daarom hebben het bestuur en ondergetekende besloten om initiatieven te ondernemen om gelden bij elkaar te brengen voor een geschikte auto voor het vervoer van de kinderen van en naar het ziekenhuis, voor contact met de ouders in de bush, vervoer goederen, etc. De voorkeur gaat uit naar een Toyota pick-up met ombouw, zitbanken en veiligheidsriemen voor minstens tien personen.

Er moet een ombouw op gemaakt worden met zitbanken en veiligheidsriemen voor 10 personen. Dit alles om aan de wettelijke voorschriften te voldoen, maar meer nog om het transport van de kinderen zo veilig mogelijk te laten verlopen op de slechte risicovolle wegen. De totale kosten van deze auto bedragen ongeveer € 30.000.- We hebben ongeveer de helft van het bedrag al bijeen en de rest hopen we via giften bij elkaar te krijgen.

Medewerkster ernstig ziek.

Een van de medewerkers van het Ewoi programma werd ernstig ziek. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis in Lodwar.
Ze lieten haar daar maar liggen, gaven haar af en toe een infuus om het vochtgehalte op peil te houden en elke dag verschillende soorten medicijnen. Ze werd steeds zieker.
Na een week hebben we haar naar het missie ziekenhuis in Kakuma gebracht.
Nadat men daar de goede diagnose hadden gesteld en zij de juiste medicijnen kreeg was ze na drie dagen weer zover dat ze naar huis kon.
Onbegrijpelijk.
Helaas zijn de meeste mensen afhankelijk van het ziekenhuis in Lodwar met alle gevolgen van dien. De medewerkster is weer aan het werk en het gaat gelukkig weer heel goed met haar

Vriendelijke groeten,

Annie en Ben

Ben en Annie Janssen | P.O. Box 101
Lodwar - Kenya
Fraters van Utrecht
Fortisbank Rek.nr. 23.16.87.338
- code 1545 (s.v.p. wel vermelden!)
Email: bjans@africaonline.co.ke
Tel.: Lodwar: 00254-54-21474

PS

Veel lezers van de nieuwsbrief hebben te kennen gegeven de brieven via email te willen ontvangen.

Degenen die niet het email adres hebben doorgegeven blijven de nieuwsbrief gewoon via de post ontvangen.






Terug