Terug



Nieuwsbrief 45 - augustus 2011

Lodwar Kenya






Inleiding


Het is al weer een jaar geleden dat we de verantwoordelijkheid van de projecten hebben overgedragen aan onze opvolgers in Kenia.
Agnes heeft het ouderenproject onder haar hoede gekregen en Tata is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het doven internaat waar ongeveer 100 dove kinderen een onderdak vinden en van daaruit speciaal onderwijs op de dovenschool volgen.
In de nieuwsbrief van maart jl. hebben we geschreven over ons bezoek aan de projecten begin dit jaar. We waren blij dat alles goed was doorgegaan en we hebben de indruk uit de berichten dat dit nog steeds het geval is.
Door de regelmatige contacten via e-mails, telefoongesprekken en sms is het mogelijk om met van alles op de hoogte te blijven. Dit is van belang omdat we wel de fonds werving in stand willen houden, want dat is de afspraak die we met de bisschop van Lodwar hebben gemaakt.
Tata en Agnes zijn in de maand april in Nederland op bezoek geweest en hebben kennis gemaakt met verschillende facetten van de Nederlandse samenleving op het gebied van onderwijs en verzorging. Deze ervaring zal hun goed van pas komen in hun dagelijks werk in Kenia.

Beiden hebben ook meegewerkt aan de Korendag die op 17 april in Oosterhout is gehouden en waar we later in deze brief op terug zullen komen.

Zoals we via de media horen en zien is er (weer) een groot gebrek aan voedsel in Oost-Afrika, veroorzaakt door de droogte en diverse andere oorzaken. In deze berichtgeving wordt erg veel aandacht besteed aan de situatie in de vluchtelingen kampen. Er wordt weinig gesproken over de situatie van de plaatselijke bevolking in het noorden van Kenia.
De voedselprijzen zijn de laatste tijd schrikbarend gestegen, waardoor het nog moeilijker wordt om in deze gebieden te overleven. Hiervan zijn de ouderen en de gehandicapten als eerste de dupe.
In een brief die we van Agnes ontvingen wordt dat nog eens duidelijk aangegeven. (zie brief hieronder)

Agnes in traditionele kleding.

Korendag
De parochie Oosterhout heeft een korendag georganiseerd waarbij extra aandacht werd besteed aan het hulp-programma voor ouderen in Lodwar.
Een groep trommelaars verzorgde de opening met Afrikaanse tam-tam en dat was voor alle aanwezigen een schitterende opening van deze muzikale middag.
Er waren een aantal koren uitgenodigd die ieder een eigen genre ten gehore bracht. Er waren enkele kraam-pjes voor de kerk waar gebruiksvoor-werpen uit Afrika werden tentoongesteld en verkocht. Drank en etenswaren waren er en Pastoor Hermes en Pastor Juijn zorgden voor de pannekoeken.
De sfeer was prima en iedereen genoot op zijn of haar manier. Mede dank zij het mooie weer is het een zeer geslaagde dag geworden waar iedereen met een goed gevoel op terug kijkt.

Voedsel tekort in Lodwar.
Rond twintig augustus hebben we contact gehad met de medewerkers in Lodwar.
Zij vertelden dat de voedselsituatie bedroevend was.
Hieronder het verslag:

FOOD SITUATION IN TURKANA


The food situation in Turkana has become a very critical thing especially to the poor old people. Hunger is the only song that is everywhere now.
The care of the old people is going down since everyone is crying for hunger even the young.
Prices have become high so much that nobody is able to purchase food, fuel and other things. So the poor old ones are suffering.
Blij met wat mais, meel en olie One would expect that in this difficult time, the relatives of these elderly people would take care of them, but this is not the case, instead everybody is running away to look for greener pastures.

As much as the relief food is also there, but it is sad that some of the poor old ones are not getting anything. When the food is brought in a lorry the chiefs and the councillors are the first ones to take a share in the name of stealing.
The rest remains with the community where the young ones grab all the food leaving the poor old people there with empty bags.
Despite the problems in the whole area we try to serve the old poor people as usual, at the moment most of the old people are hungry so we do give food to those suffering so much and those who have gotten nothing from the relief food.
We also try give to the clients who are getting strong medicines from the hospital and those taking strong medicines like ant-TB drugs and ARV’s.
Also once a month all the clients do come to the office for a piece of soap and so we do give them some food to take with them.
Though we try to assist on this way it is not enough to finish the problem that is there. And this situation is still there and there is no hope of any change in the rising problem so we do not know that this will be there for how long.
By Agnes Mana, coordinator Ewoi programme, Lodwar


Is er nog iets bruikbaars op de vuilnisbelt? Agnes schrijft:
De voedsel situatie in Turkana heeft kritische vormen aangenomen. Honger is het enige waar over gesproken wordt. De prijzen van voedsel en andere zaken zijn erg hoog. Vooral de arme oudere mensen lijden daar erg onder.
Velen jongeren trekken weg op zoek naar betere plekken en laten de oudere alleen achter. Als er voedsel wordt gedistribueerd krijgen de ouderen vrijwel niets.
Als het voedsel wordt gebracht zijn het de chiefs (dorpshoofd) en councillors (plaatselijke volksvertegenwoor-digers) die eerst hun porties moeten hebben.
De rest is voor de sterkeren en jongeren en blijven de zwakkere ouderen over met lege handen.

Agnes schrijft dat zij proberen de meest hongerige ouderen te helpen met wat voedsel.
Speciaal wordt aandacht besteed aan de mensen die medicijnen gebruiken i.v.m. TB en Aids of die zware antibiotica gebruiken.
Een keer in de maand komen de ouderen naar het kantoor (soap-day) waar ze een stuk zeep krijgen en waar nu ook voedsel wordt uitgedeeld. Maar dit voedsel is nooit genoeg voor de hele maand.
Deze situatie is nog steeds gaande en wordt alsmaar erger. Niemand weet hoelang dit nog gaat duren.
Tot zover het verslag van Agnes.

Uit ervaring weten wij hoe nijpend dit probleem is en wat honger met deze ouderen doet.
Zij gaan naar de bush en eten wilde vruchten. Ze krijgen hoogstens een keer per dag wat te eten en zijn te zwak om ook maar iets te doen dat hun wat geld kan opleveren om wat te kopen.
Mensen krijgen maag-darm klachten of longontsteking en worden brood mager.
Vaak zie je dat mensen die erge honger hebben een strak touw om hun middel binden om de honger minder te voelen.

Maar we weten zeker dat de medewerkers van Ewoi de ouderen helpen met alles wat in hun mogelijkheden ligt en zover de financiële situatie het toelaat.
Van diverse kanten hebben we giften ontvangen om deze ouderen te helpen gedurende deze hongersnood. Dit geld sturen we rechtstreeks naar het ouderen programma Ewoi. Er wordt daar voedsel voor gekocht, m.n. mais, bonen, olie en zout, thee en suiker en dit voedsel wordt aan de ouderen uitgedeeld.

St. Luke's Home for the deaf

Rhoda voor haar huis, klaar om naar school te gaan. Ouders leren de gebarentaal.
Vanuit Lodwar kregen we samengevat het volgende door:

In Mei startte het tweede trimester met in totaal 106 leerlingen 59 jongens en 47 meisjes en 17 kleuters in de kleuterschool.

Naast de lessen die ze volgen waren er nog veschillende aktiviteiten voor leerlingen, staf en ouders:

-- de maatschappelijk werker bezocht de families van de leerlingen.
-- het verkrijgen van geboortebewijzen, deze zijn verplicht voor de examen kandidaten.
-- in maart en juli werd er wederom een cursus gebarentaal georganiseerd, geleid door enkele medewerkers.
-- officiële registratie voor kinderen van het internaat door de childrens officer.
-- voor de staf was er een cursus “training en counselling” om de kinderen beter te leren “verstaan”, te begrijpen en te begeleiden.
Tegen kinderarbeid. -- viering van de dag voor het Afrikaanse kind”.
Dit is een dag waarbij aandacht wordt besteed aan kinderen die het moeilijk hebben in Afrika en over de gehele wereld.
Ook in Turkana hebben de autoriteiten daar aandacht aan gegeven door middel van speeches en door de kinderen zelf werd, d.m.v. zang, dans en toneel, op rechten en plichten gewezen
-- education-day werd “gevierd”.
Op deze dag werd speciale aandacht aan onderwijs besteed, waarbij de school voor dove kinderen de eerste prijs heeft verdiend als de beste school in Turkana voor gehandicapte kinderen. Zij kregen een “pressure lamp”.
Blij met de olielamp In Turkana zijn maar drie scholen voor gehandicapten kinderen n.l. voor blinden, lichamelijk gehandicapten en dove kinderen.
-- van het Rode Kruis werd een donatie ontvangen in de vorm van 10 muskieten netten, een doos zeep en zakken unimix (geconcentreerd voedsel) speciaal voor de jongere kinderen.

Donatie van het Rode Kruis. Verder geeft Tata aan dat:
-- zoals in voorgaande jaren de controle van de kas- en bankboeken door de “audit” is uitgevoerd.
-- de koop van de “piki-piki” (motorfiets) een grote aanwinst is.
-- dat, zoals we al weten, de voedsel- en benzineprijzen sterk gestegen zijn.

Bezoek Agnes en Tata


Agnes en Tata de twee medewerksters die de verantwoordelijkheid voor resp. het ouderen programma “Ewoi”en het internaat voor dove kinderen “St. Luke”, zijn in april op bezoek geweest in Nederland.
We hadden een speciale donatie ontvangen met als doel dat zij kennis zouden kunnen maken met de zorg in het algemeen en speciaal de zorg voor de ouderen en doven. Het was dus geen vakantie, maar een bezoek om ervaring op te doen.
Agnes en Tata bij het Drielse veer. Ze hebben bezoeken gebracht aan basisscholen, buitenschoolse opvang, crèches, opvang voor gehandicapten kinderen en volwassenen, dovenschool en dagopvang voor dove kinderen met speciale begeleiding.
Ook hebben zij enkele dagen gewerkt in een verpleeg/verzorgingstehuis.

Tijdens de korendag waren zij gekleed in de traditionele Turkana kleding bestaande uit een geitenvellen rok, een Afrikaanse omslagdoek en kleurige kralen.
Natuurlijk hebben zij ook verschillende toeristische plaatsen bezocht waar zij heel erg van hebben genoten.
Al met al een bijzondere ervaring voor hen.

Van deze ervaringen kunnen zij in Lodwar gebruik maken.
Wat hun vooral ook verbaasde was het vele werk dat de mensen hier in Nederland doen om geld te verzamelen, zodat zij in Kenia de ouderen en de dove kinderen kunnen helpen.

Dank van Agnes en Tata


In een dankbriefje aan het eind van hun verblijf in Nederland hebben Agnes en Tata al degenen bedankt, die er aan meegewerkt hebben dat hun bezoek een succes werd.
De scholen en instituten die ze hebben bezocht, de mensen die ze hebben ontmoet tijdens privé-bezoeken en alle bezoekers en medewerkers van de korendag in Oosterhout.
Ook zeggen ze dat de verschillende toeristische bezoeken een goede ervaring voor hen zijn geweest.
Zij danken God dat hun de mogelijkheid gegeven is dit alles te ervaren.

Greetings in Jesus name.
We have been four weeks in Oosterbeek. In those weeks we met many people, people we already know and unknown too. From the first meeting we felt they are all our friends.
During our stay here we were able to visit schools and talked about our life in Kenia, Homes for elderly, Homes for caring the handicapped children, Nursery schools etc.

Agnes en Tata op Keukenhof. We also went to Burgers Bush (zoo), Keukenhof and Amsterdam.
We had a marvellous day in Oosterhout, because we celebrated a “Korendag”.
On that day the committee gave an extra attention to the Ewoi programme in Lodwar in our home country Kenya.
We thank God that he has given us the opportunity to stay in the Netherlands for one month and to get all those experiences and to be able to meet you.
We like to say thanks to you all for receiving us well. We thank you for your kindness and your interest in our way of living in Kenya and teaching us about the live in the Netherlands.
Once again thanks and may God bless you all.
We will never forget you.
Thanks also on behalf of Annie and Ben.
Agnes Mana and Tata Trizah.
Oosterbeek, 28th April 2011.

* De verslagen van het bezoek van Agnes en Tata met enkele foto’s zijn te vinden op de website: www. ouderenzorg-ewoi-kenia.nl

* Een dvd van de korendag is verkrijgbaar bij Leo Borgonjen, Dorpsstraat 65, 6678BG te Oosterhout tel. 0481-481057 voor de prijs van Euro 10/- t.b.v. het Ewoi- project.

* Het prive e-mail adres benjans@africaonline.co.ke is gewijzigd in: ben.anniejanssen@kpnmail.nl

Met een vriendelijke groet,

Annie en Ben Janssen

Ben en Annie Janssen
Jhr. N. van Rosenthalweg 28, 6862 ZW Oosterbeek
Bank: Fraters van Utrecht
ABN AMRO te De Bilt
Rek.nr. 23.16.87.338
- code 1545 (s.v.p. vermelden!)
Email: ben.anniejanssen@kpnmail.nl
Websites:
www.ouderenhulp-ewoi-kenia.nl
www.dovekinderen-kenia.nl




Terug